Κρέπες «Σουζέτ» με μαρμελάδα Garden Tales

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρέπες «Σουζέτ» ή το… «ατύχημα» μιας κρέπας! Ένα από τα ωραιότερα και πιο ντελικάτα επιδόρπια της Γαλλικής Κουζίνας, ένα πραγματικά πεντανόστιμο γλυκό με υπέροχο άρωμα και γεύση!


Διαβάστε όλη την συνταγή παρακάτω


Συστατικά:

Κρέπες::
100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ γάλα
1 πρέζα αλάτι
15γρ ζάχαρη
3 αυγά
100γρ διαυγές βούτυρο [ή αλλιώς μπερ κλαριφιέ (beurre clarifié)]
Για τη σάλτσα πορτοκάλι:
8 κύβους [30γρ] ζάχαρη λευκή
1 πορτοκαλί
1 κ.γλ. πούδρα από φλούδες πορτοκαλιού [μπορούμε πολύ ευκολά να την παρασκευάσουμε αποξηραίνοντας τις φλούδες πορτοκαλιών και στη συνέχεια τρίβοντάς τις σε ένα πολυμερές]
80g βούτυρο
60γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250ml χυμό πορτοκαλί
3 κ.σ. χυμό λεμονί
Για το γαρνίρισμα και το στήσιμο:
Καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ
Μαρμελάδα πορτοκαλί GARDEN TALES
Grand Marnier
Brandy

Ας ξεκινήσουμε

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν λείο χυλό. Σουρώνουμε το μίγμα μας για τυχόν τσόφλια και μπαλάκια αλευριού που δεν έχουν διαλυθεί. Αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε μια κουταλιά από το διαυγές βούτυρο, γυρνώντας κυκλικά το τηγάνι για να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του αφαιρώντας έπειτα το περίσσιο.

Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα για «οδηγό», ρίχνουμε τη δόση στο τηγάνι γυρίζοντας κυκλικά έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ομοιόμορφα με τον χυλό μας.

Μόλις ψηθεί η μια πλευρά, γυρίζουμε την κρέπα μας για να ψηθεί και από την άλλη.

Αφού ψηθεί και από τις δυο πλευρές, την τοποθετούμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα μας. Μπορούμε άφοβα να στοιβάξουμε τις κρέπες μας τη μια επάνω στην άλλη.

Για τη σάλτσα πορτοκάλι:
Τρίβουμε τους κύβους ζάχαρης επάνω στο πορτοκαλί για να πάρουμε τα έλαια. Σε ένα γουδί σπάμε τους αρωματισμένους κύβους ζάχαρης με την πούδρα πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τους σπασμένους και αρωματισμένους κύβους ζάχαρης, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Κρατάμε το σιρόπι μας ζεστό, εκτός φωτιάς.

Για το γαρνίρισμα και το στήσιμο:
Παίρνουμε μία-μία τις κρέπες, βάζουμε μια μικρή κουταλιά από τη μαρμελάδα πορτοκαλί GARDEN TALES, τις διπλώνουμε στη μέση και ξανά στην μέση. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρότερο τηγάνι προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα μας, 3 από τις κρέπες μας και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε λίγο από το Grand Marnier και από το Brandy, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και γυρνάμε τις κρέπες μας προσεκτικά μέσα στη σάλτσα μας.

Προσέχουμε να μην παραβράσουμε τη σάλτσα μας και «δέσει» πολύ, γιατί ενδέχεται να καεί. Αν δούμε ότι δεν έχουμε αρκετή υγρασία, προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές από την αρχική ζεστή μας σάλτσα.

Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο, με λίγο ξύσμα πορτοκάλι και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.

Καλή σας απόλαυση!

*Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε απο τον Chef Παναγιώτη Κουτσουβέλη για το Ξενοδοχείο Imaret
**Φωτογραφίες απο τον Ιωάννη Γκουζίδη

© Garden Tales. All rights reserved 2024